Evropské spotřebitelské centrum

ECC: Způsob udělování hvězdiček hotelům se v Evropě značně liší

íť ECC-Net provedla průzkum podmínek přidělování hvězdiček hotelům a zjistila, že se napříč Evropou značně liší. O výsledcích vydala zprávu Česká tisková kancelář. Přikládáme rovněž úplnou zprávu o průzkumu vyhotovenou v angličtině.

Podmínky pro udělování hvězdiček hotelům se napříč Evropou značně odlišují. Vyplývá to z průzkumu bruselského Evropského spotřebitelského centra (ECC). Udělování hvězdiček pomáhá spotřebitelům orientovat se v tom, jakou kvalitu ubytování zařízení poskytuje.

Experti centra se zamřili na tříhvězdičkové hotely, v téměř třech desítkách zemí analyzovali 41 kritérií. Volba této kategorie byla záměrná, neboť leží uprostřed pětihvězdičkové stupnice pro hodnocení hotelů. Rozdíly vyplývají z toho, že v deseti státech Evropské unie, například Itálii či Španělsku, hvězdičky odpovídají minimálním kritériím. V 17 dalších zemích, jako je Německo, Francie nebo Belgie, jsou zase udělovány podle bodového systému založeného na různých kritériích. V něm je tak možné nějaký nedostatek či slabé místo toho či onoho hotelu vynahradit v jiném kritériu, které plní o poznání lépe, uvedl dnes list Le Soir.

Rozdíly u tříhvězdičkových hotelů jsou tak třeba ve vybavení komunikačními a informačními technologiemi a v možnosti přístupu k internetu. Například v Belgii pak v tříhvězdičkovém hotelu místnost pro jednoho hosta musí mít minimálně 12 metrů čtverečních, zatímco ve Španělsku či Itálii stačí jen osm metrů čtverečních, ukázalo porovnání v jednotlivých zemích.